31 d’agost 2007

El dia dels blogs

Una colla d'il·luminats han decidit que avui és el dia dels blogs (Blog Day) i han donat instruccions precises sobre com hem de celebrar-lo els bloguistes. Correm-hi tots!

La veritat és que això del "dia de..." sempre m'ha semblat entre hipòcrita, ridícul i innecessari amb alguna honrosa excepció reivindicativa que, tanmateix, avui dia tendeix cap a aquella discriminació positiva mal entesa que fa pudor de naftalina.

Si fem un repàs a una agenda dels "dies de..." podem trobar-nos de tot i en excés:
  • 2 de febrer: dia mundial dels aiguamolls
  • 21 de març: dia forestal mundial, dia internacional per a l'eliminació de la discriminació racial i dia mundial de la poesia
  • 3 de maig: dia mundial de la llibertat de premsa
  • 15 de maig: dia d'acció global pel clima i dia internacional de les famílies
  • 17 de maig: dia mundial de les telecomunicacions
  • 4 de juny: dia internacional dels infants víctimes innocents de l'agressió(1)
  • 9 d'agost: dia internacional de les poblacions indígenes
  • 16 de setembre: dia internacional de la preservació de la capa d'ozó
  • 9 d'octubre: dia internacional del correu
  • 11 d'octubre: dia internacional per a la reducció dels desastres naturals(2)
  • etc, etc, etc.
Però avui, si volen que sigui el dia dels blogs, jo aprofitaré l'ocasió per fer la meva —ignorant les recomanacions dels organitzadors— i reivindicar, una vegada més, l'ús en català del mot blog (amb -g) en substitució del també força emprat bloc (amb -c) per a anomenar les pàgines com aquesta que llegiu; així com demanar la rectificació del Termcat que pretén normativitzar aquesta segona adaptació de l'anglicisme, a l'inrevés del que han fet les altres llengües europees.

Per a fer-ho em baso en el popular (sembla que no prou) article de Gabriel Bibiloni «Bloc o Blog?» del qual faig també aquesta cita:

«Prou que Fabra es va escarrassar defensant en el seu moment que si totes les llengües de cultura escrivien àcid o pròleg amb consonant sonora, els catalans no havíem de fer-ho d’una altra manera, per molt que la fonètica ho semblàs exigir. L’anglicisme blog en català només es pot escriure blog. Si bloc és una adaptació "fonètica" d’aquell anglicisme, com diu el Termcat, és una aberració, més o menys com ho serien àcit o pròlec

***

(1) Que em porta a pensar que també hi ha infants víctimes no-innocents de l'agressió i, encara pitjor, infants víctimes culpables de l'agressió.

(2) Tinc autèntica curiositat per saber què se suposa que hauríem de fer aquest dia...

4 comentaris:

espectador ha dit...

Completament d'acord. Si cada dia haguéssim de celebrar una cosa, això seria un circ.

Sobre blog/bloc, si diuen "bloc" pel concepte de bloc (però no oblidem que l'original es weblog), què hem de fer dels fotologs? Què és un flog? Fins i tot per comoditat prefereixo mantenir la "g". És un argument absurd però que també tinc en compte.

Lluís Martí ha dit...

A part que ja saps que estic d'acord amb tu amb lo de blog/bloc, jo encara faré més per anar en contra del dia dels blogs: no publicaré res a cap dels meus blogs. I, de fet, aquest serà l'únic comentari que faré avui en un blog.

No entenc com és que hi ha gent que s'inventa això dels "dia de ...", però encara em costa més entendre com és que hi ha gent que, com a borregos, els fa cas.

Salut!

Anònim ha dit...

M'anima llegir aquest post, perquè ultimament començava sentir-me culpable del nom del meu blog, ja que vaig posar-li la "G" molt abans d'aquesta disputa fonètica.

Gràcies pel comentari. En realitat fa temps algu em va recomanar aquest blog i porto uns quants dies donant-hi una ullada.

Anònim ha dit...

En Bibiloni és com un oracle (i ho dic amb molt coneixement de causa) :-)