09 de setembre 2008

L'aprenent de flequer (1r intent)

Tal com vaig dir, sortís com sortís el pa de pessic (va quedar molt bo!), m'he proposat aprendre a fer pa a casa, de manera artesanal i sense porqueries afegides; seguint les indicacions i els consells de l'Iban. El primer pas és aprendre a fer la massa mare i per això mateix, ahir vaig comprar farina de blat integral (la integral duu els gèrmens i les cloves del blat i va millor perquè es desperti la massa) i vaig començar el procés.

Avui és el segon dia, i a l'hora d'anar a alimentar la massa no hauria hagut d'apreciar gaire diferència amb la d'ahir. Segons l'Iban después de 24 horas no hay grandes signos de actividad. La masa se ha asentado un poco, y algo de líquido marrón flota en la superficie. Però quan em disposava a donar de menjar als bitxus, m'he trobat això:


Què ha passat? D'entrada ha reaccionat el segon dia com ho hauria d'haver fet el tercer! Això, segons sembla deu ser provocat per una temperatura ambient massa alta a casa. D'altra banda, a la part baixa del pot hi ha quedat molta aigua. Mirant les fotos del tercer dia de l'Iban, això no hauria de passar; de manera que dedueixo que hi vaig posar massa aigua...

No passa res: [...] i si m'equivoco, torno a començar!

ACTUALITZACIÓ (09/09/08 19:59): Ara m'he assegurat de posar exactament la mateixa quantitat d'aigua que de farina (realment la textura ha quedat diferent, molt més lligada) i he posat el pot en un lloc on espero que estigui un pèl més fresc. A veure què em trobo demà...

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Ostres, fer pa artesanal és una de les coses que tinc pendents. No... espera... quan era petita ja en vaig fer a casa!!! En forma de cargols, per això :P

Anònim ha dit...

Menxu, si llavors arribes a tenir un bloc segur que hauries fet pa amb forma de Menxu i Mery Cherry, jeje

Ànims, Llengot, jo no sé si tindria tanta paciència

Guillem Mercadal ha dit...

A mi no em va acabar de funcionar i vaig haver de fer "trampes". Ja em diràs el resultat i me n'aprofito de la teva experiència ;)

Llengot ha dit...

A veure, a veure...

Així que tu Guille vas fer pa? Ho tenies molt amagat :P

I com va quedar?

Anònim ha dit...

Hola!
Enhorabuena por lanzarte a la aventura del pan, ya has hecho lo más difícil :)
Lo de las cantidades, realmente se podría hacer de una manera muy precisa, al gramo (si quieres puedes mirarte el otro post que puse sobre masa madre, la de Dan Lepard, con pasas y yogur), pero en lo fundamental es muy sencillo. Por las fotos si que parece que hay mucha agua, así que más harina (es la guerra). Para que te hagas una idea, mucha gente hace la masa madre en sólido, así que no hay problemas, puedes probarlo a ver. Ante todo, calma, aunque a veces parezca que no sucede mucho, lo tienes ahí. Sigue día a día, con constancia. Suerte...y ya verás que panes!

Llengot ha dit...

Ben retrobada Cherry! Com han anat les vacances!?

Gràcies Iban! Realment el teu blog encomana les ganes de cuinar, i això és el més important!